Samfund

RealMæglerne i luften igen

Foto: Realmæglerne.

Et hackerangreb hos RealMæglernes IT-leverandør, der står for server hosting for en række virksomheder, betød i fredags den 4. februar, at alle hjemmesider af sikkerhedsmæssige årsager blev lukket ned; herunder også RealMæglernes site. Nu kan boligkøbere igen gå på boligjagt.

RealMæglernes hjemmeside er nu i luften igen, efter et hacker-angreb hos RealMæglernes IT-leverandør betød, at flere hjemmesider fredag den 4. februar af sikkerhedsmæssige årsager blev lukket ned. Men nu kan boligkøberne igen gå på boligjagt på RealMæglernes hjemmeside, og kundernes data er ikke kompromitteret i forbindelse med hacker-angrebet:

– Med dygtig hjælp fra eksperter er alt nu reetableret, og der er ikke sket nogen skade i forhold til vores kunder. Alt er sikret bag lås og slå. Når andre var i luften tidligere end RealMæglerne, skyldes det bl.a., at vores set up hos IT-leverandøren er større, og derfor var der mere data, der skulle testes og sikres, forklarer Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne.

Mæglerne fik travlt ved telefonerne

Han oplyser, at boligkøbere stadig har haft mulighed for at fremsøge salgsemner hos RealMæglerne, fx via Boligsiden.dk, og mæglerne derfor ikke har været sat helt ud af spil:

– Det er et håndværk at være ejendomsmægler. Man sidder ikke bare bag en skærm og venter på, at der sker noget. Man er opsøgende og har dialog med købere og sælgere. Mæglerne er vant til at have en tæt, løbende kontakt med boligsælgerne i en salgsproces, men det er klart, at mæglerne fik ekstra travlt ved telefonerne og med besøg hos kunderne.

Da det blev klart, at der ville gå dage med reetableringen, lagde ejendomsmæglerkæden en info-status på domænet, hvoraf det fremgik, at hjemmeside og it-systemer af sikkerhedsmæssige årsager var lukket ned grundet et hackerangreb hos kædens IT-leverandør. Samtidig fremgik det, hvordan kunderne kunne kontakte butikkerne direkte:

Takker for tålmodigheden

– Vi er taknemmelige over, at vores systemer ikke har lidt skade, og både kunder og mæglere har heldigvis udvist stor tålmodighed. Det vil vi gerne sige tak for. Det har desværre taget lidt længere tid, end vi først forventede, at komme på igen, fortæller Preben Merrild Angelo.

Preben Merrild Angelo håber, at den stadig stigende trussel for hacker-angreb og cyberkriminalitet vil få myndighederne til at komme på banen med konkrete tiltag:

– Det er trist, at hacker-angreb rammer så mange, uden at hverken stater eller myndigheder tilsyneladende kan gøre noget. Der er jo næsten frit spil for kriminelle. Selv om det er svært – ja måske umuligt – så bør det umulige opsøges, og internationalt samarbejde på tværs af alle lande med opsporing af hackere og straf til samme bør have høj prioritet hos internationale myndigheder, og jeg opfordrer Danmark til at gå forrest i den kamp, siger han, og uddyber:

Refleksion: Var det tilfældigt?

– Det er jo helt almindelige mennesker og virksomheder, der rammes, og det kan virke nærmest som det vilde vesten. De har frit lejde til at gøre alt, næsten hvor som helst, og ingen kan gøre noget, og er problemet stort i 2022, bliver det større i 2023.

Efter et angreb pågår altid en refleksion, mener han, og det gør der også her:

– Var det et planlagt eller ”tilfældigt” angreb? Der er et stort sikkerheds-set up hos vores IT-leverandør og alligevel kunne de bryde ind hos dem. Vi vinder først den dag, vi – på tværs af alle lande – kan opspore de, der udfører angrebene og kan bringe dem ind foran en dommer. Gerne en international domstol, slutter han.

Kommentarer